حقوقی

میزان نفقه زن خانه دار چقدر می‌باشد؟

نفقه، شامل حقوق و پشتیبانی مالی برای زوجه می‌باشد که، توسط همسر تأمین می‌ شود. نفقه دارای انواع مختلفی می‌باشد، و نحوه محاسبه کردن میزان نفقه زن خانه دار، با توجه به انواع آن نیز می‌تواند متفاوت باشد. در سال جدید هنوز، میزان نفقه زن خانه دار در قانون مدنی مشخص نشده است و به شان زن، ممکن است متفاوت باشد.

برای تعیین میزان نفقه زن خانه دار، باید کارشناس نفقه با در نظر گرفتن وضعیت خانوادگی زن، میزان آن را تعیین‌ کند و قاضی با در نظر گرفتن این میزان، رای را صادر می‌‌کند. از آنجا که شرایط و موقعیت زنان، باهمدیگر متفاوت است، تعیین میزان نفقه رن خانه دار نیز، به صورت فردی و بر اساس شرایط زن، انجام می‌شود. همچین شوهر موظف است که، هزینه‌های لازم را برای زن خود، پرداخت کند.

در این مقاله اطلاعات کاملی در ارتباط با نفقه، قرار است که بدست آورید، پس تا انتهای این مقاله، در مجله ریونا با ما همراه باشید.

نفقه چیست؟

نفقه زن جزوی از حقوقی می‌باشد که در قانون مدنی ایران نوشته شده است. براساس این قانون، شوهر موظف می‌باشد که، برای همسرش هزینه‌های ضروری زندگی را تأمین کند. این هزینه‌ها شامل پوشاک، خوراک و تمام نیازهای همسر می‌شود.

طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی کشور، نفقه به معنای این است که، همه‌ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن مانند؛ خانه، غذا، لباس، لوازم خانه و هزینه‌های درمانی و بهداشتی می‌باشد که، در صورت عادت و یا احتیاج، به واسطه نقصان یا مرض گفته می‌شود.

باید توجه کرد که، در طلاق توافقی، باید مبلغ نفقه، دریافت شود به طور کل، و یا عدم دریافت آن، به توافق طرفین رسیده باشد.

انواع نفقه

انواع نفقه

طبق قانون کشور نفقه، به معنی این است که، همه نیازهای متعارف زن مانند؛ خانه، لباس، غذا، لوازم خانگی و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و غیره  می‌گویند.

قانون مدنی کشور نفقه را به 2 نوع تقسیم بندی می‌کند: نفقه زوجه و نفقه اقارب و خویشاوندان. این 2 نفقه، تفاوت‌های زیادی را با هم دارند، که در ادامه مقااله به معرفی و بررسی هر کدام از آنها می‌پردازیم:

نفقه زوجه

نفقه زوجه همانطور که از نامش مشخص است، نفقه‌ای می‌باشد که مرد، باید به همسر خود، برای رفع کردن نیازهای خود مانند؛ خانه، لباس، غذا و نیازهای روزانه را، پرداخت نماید. باید توجه کرد که، نفقه زوجه به نفقه اقارب اولویت بیشتری دارد و اگر هر دو همزمان باشند، مرد موظف است که، اول نفقه زوجه را بپردازد.

نفقه زوجه، به دو زیرشاخه؛ نفقه موقت و نفقه دائمی تقسیم بندی می‌شود:

نفقه موقت

هنگامی که این نقفه، پرداخت می‌شود که طرفین در حال جدا شدن یا طلاق باشند. این مبلغ برای پرداخت کردن هزینه‌های طلاق و هزینه‌های روزانه، از طرف زوج به زوجه پرداخت می‌شود.

نفقه دائمی

درواقع نفقه دائمی، ازدواج دائمی یا همان عقد می‌باشد. نقفه دائمی همان مبلغی است که، فرد برای تأمین کردن نیازهای همسرش به وی باید پرداخت کند. باید توجه کرد که، در ازدواج موقت یا همان صیغه، نفقه تعریف نشده باشد. و فقط در صورتی که، در شرایط گفته شده باشد، مرد باید نفقه را پرداخت کند.

نفقه اقارب و خویشاوندان

در شرایط بسیار خاص، نفقه اقارب و خویشاوندان لازم می‌شود. در واقع هنگامی که، شرایط لازم برای پرداخت کردن نفقه وجود داشته باشد، فرد باید به نزدیکان یا خویشاوندان خود، مبلغی برای نیازهای روزانه مانند؛ غذا، مسکن و پوشاک پرداخت کند. بر اساس شرایط و وضعیتی که فرد انفاق کننده دارد، مبلغ این نوع نفقه نیز، مشخص می‌شود.

از دیگر تفاوت‌هایی که در نفقه زن و نفقه اقارب وجود دارد، این است که، زوجه نفقه گذشته را می‌تواند، طلب کند ولی، نقفه اقارب و خویشاوندان برای نفقه آتی می‌توانند، تنها مطالبه داشته باشند.

میزان نفقه زن در سال ۱۴۰۲

میزان نفقه زن در سال ۱۴۰۳

هزینه نفقه، هر سال تحت تاثیر تغییرات در نرخ تورم قرار می‌گیرد و به همین دلیل است که، نرخ ثابتی در این باره، وجود ندارد.

میزان نفقه زن خانه دار

در ابتدا باید دانست که، هیچ فرمول خاصی و هیچ روش اختصاصی، برای محاسبه کردن میزان نفقه زن خانه دار، وجود ندارد. باتوجه به موارد و معیارهای متفاوت، مبلغ نفقه توسط کارشناس دادگاه نیز، تعیین می‌شود. البته زن و مرد بر سر مقدار مبلغ نفقه زوجه، با هم می‌توانند توافق کنند.

اما در صورتی که عدم توافق انجام شود، کارشناس دادگاه این مبلغ را، براساس معیارهای متفاوتی مشخص می‌کند. در صورت پذیرش نشدن، مبلغی که تعیین شده توسط کارشناس دادگاه، هر کدام از طرفین اعتراض خود را، می‌توانند ثبت کنند. همچنین قانونگذار، صرفاً به مصادیق نفقه زن فقط اشاره می‌کند و مبلغ نفقه به صورت کامل در قانون تعریف نشده است.

طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه برای زنان شامل تمامی نیازهای معمول و متناسب با شرایط آن می‌باشد. بدین ترتیب مبلغ نفقه، برای هر زنی با توجه به وضعیت و شرایط فرد متفاوت خواهد بود و دیگر نمی‌توان که، یک مبلغ ثابتی برای تمامی زنان تعیین کرد.

به عنوان نمونه، مبلغ نفقه یک زنی که مدرک لیسانس دارد، با مبلغ نفقه زن دیگری که مدرک دیپلم دارد یکسان نیست و با توجه به شرایط و وضعیتی که هر زنی دارد، مبلغ نفقه تعیین می‌شود.

بدین ترتیب، مبلغی که حداقل و حداکثر برای نفقه زن تعیین ‌شود، برای همه زنان، به یک شکل، یکسان نیست. نیازهای مالی افراد مختلف از بانوان، دارای تفاوت‌هایی با دیگران هستند و وضعیت، شان خانوادگی هرکدام از آنها فرق دارد. به همین دلیل است که، تعیین کردن مبلغ و نرخ ثابت نفقه برای سال ۱۴۰۲، علاوه بر آنکه دشوار و سخت می‌باشد، غیر ممکن نیز می‌باشد.

نحوه محاسبه و تعیین کردن نفقه زن در سال ۱۴۰۲

نحوه محاسبه و تعیین کردن نفقه زن در سال ۱۴۰۳

نفقه به عوامل مختلفی، وابسته است و مبلغ هرکدام از آنها بر اساس شرایطی که زن دارد، مشخص می‌شود.

یکی از موضوعات مهم و ضروری برای تعیین میزان نفقه زن، بررسی نحوه تعیین نفقه زن در سال ۱۴۰۳ است. نفقه به عوامل مختلفی وابسته است و هزینه آن، بر اساس شرایطی که زن دارد مشخص می‌شود. برای نمونه، اگر زن در خانه امنیت جانی (یا حیثیتی) نداشته باشد، مرد موظفه که برای وی، خانه‌ای تهیه کند و اجاره آن را پرداخت کند.

همچنین اگر زن، به خدمتکار داشتن عادت کرده باشد، مرد باید هزینه خدمتکار زن را، مطابق قبل پرداخت کند. همه‌ی این موارد در کنار هم معیارهایی را می‌سازند تا کارشناس دادگاه، مبلغ نفقه را مشخص کند.

در صورتی که، زوجین درباره تعیین میزان نفقه و حداقل و حداکثر نفقه زن در سال ۱۴۰۳، توافقی نداشته باشند، به دادگستری باید مراجعه کنند و به کارشناس رسمی دادگستری، تعیین میزان نفقه را محول کنند.

بنابراین کارشناس رسمی دادگستری، با توجه به شرایط و وضعیت زن، می‌تواند میزان نفقه آن را تعیین کند. اگر زن و شوهر قبلا توافقی در این خصوص داشته باشند، این توافق ملاکی برای پرداخت نفقه می شود و نیازی به مراجعه کردن، به دادگستری نیست.

در صورتی که زن به دادگاه مراجعه کند و نفقه خود را درخواست کند، دادگاه یک کارشناس را مشخص می‌کند تا با بررسی دقیق، شرایط و معیارهای ذکر شده، مبلغ نفقه را مشخص کند. پس از تعیین شدن مبلغ، توسط کارشناس دادگاه، در صورتی که، هر کدام از طرفین، اعتراضی داشته باشند، این حق را دارند که در ۷ روز، اعتراض خودشان را ثبت کنند.

 نفقه زن خانه دار

طبق قانون مدنی، برای آنکه نفقه به زنان خانه‌دار تعلق بگیرد، شرایطی باید وجود داشته باشد که، با بهره‌گیری از بهترین وکیل خانواده حاذق از قوانین این حیطه، بتوانید مطلع شوید. از مهم‌ترین شرایطی که باید وجود داشته باشد شامل موارد زیر می‌باشد:

لازم است که ازدواج زن و مرد، دائمی باشد. زیرا در ازدواج موقت، به زنان خانه‌دار، مگر اینکه در شرایطی، ضمن عقد کردن در ان اشاره شده باشد، نفقه تعلق نمی‌گیرد. البته در هنگام ازدواج موقت، پرداخت نفقه به زن را، می‌توان شرط کرد و درصورتی‌ که زن، بدون مانعی مشروع از شوهر تمکین نکند، نفقه به آن، تعلق نمی‌گیرد.

نفقه زن در دوران عقد

نفقه زن در دوران عقد

نفقه با تمکین ارتباط مستقیمی دارد. پرداخت کردن مهریه و نفقه از لحاظ قانونی برعهده‌ی مرد می‌باشد. بنابراین مرد موظف است که، مبلغ را پرداخت نماید. بدین صورت وظایف طرفین، نسبت به هم 2 طرفه می‌باشد. زن از زمان رسمی شدن ازدواج خود، وظیفه‌ی تمکین همسرش را، برعهده دارد.

با توجه به این تعریف، خیلی از افراد فکر می‌کنن که، نفقه زن در دوران عقد بی‌معنی می‌باشد، زیرا زوج و زوجه دیگر با هم، زندگی نخواهند ‌کرد. پس تمکینی صورت نمی‌گیرد که، در پی آن نفقه‌ای پرداخت شود. اما باید دانست که، در دوران عقد مرد موظف می‌باشد که، نفقه را پرداخت کند. این مبلغ، بر اساس نیازهای زن، مشخص می‌شود.

میزان نفقه فرزند

میزان نفقه فرزند در سال جدید، نسبت به میزان نفقه زن، افزایش داشته است. نفقه فرزند بر عهده‌ی پدر می‎‌باشد( با توجه به استناد ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی) بعد از فوت پدر یا عدم قدرت به انفاق، بر عهده اجداد پدری ( یعنی پدر پدر) می‌باشد و با رعایت کردن «الاَقربُ فَالاقرَب» در صورت نبود پدر و اجداد پدری، یا عدم قدرت آنها، نفقه به عهده‌ی مادر می‌باشد.

در صورتی که مادر، زنده‌ و یا قادر به پرداخت نفقه نباشد، پرداخت نفقه به عهده ی اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حیث درجه اقربیت مساوی باشند، نفقه را باید به حصه مساوی تأمین کنند.» در سال جدید میزان نفقه نسبت به میزان نفقه زن در سال ۱۴۰۰ افزایش داشته است.

این مبلغ برای نفقه فرزند نیز زیاد شده است. در کل باید دانست که، موارد زیادی ممکن است بر میزان نفقه تأثیرگذار باشد. یکی از مهم ترین این مورد، تورم است. یعنی با افزایش پیدا کردن تورم، مبلغ نفقه نیز بیشتر هم، می‌شود.

مبلغ نفقه ماهیانه زن

مبلغ نفقه ماهیانه زن

اگر مردی به همسر خود، نفقه پرداخت نکند، 2 دسته ضمانت اجرای حقوقی و کیفری را، برای او به وجود می‌آورد. در این صورت می‌توان به جرم ترک انفاق، از او شکایت کرد و دادخواست مطالبه نفقه به دادگاه خانواده را، می‌توان انجام داد. میزان نفقه ماهیانه برای هر پرونده‌ای که با توجه به نیازهای زن، شرایط خانوادگی و عُرف منطقه، تعیین می‌شود.

به عنوان نمونه، قاضی با در نظر گرفتن شرایط خانوادگی زن، نیازهای وی و عرف منطقه مبلغ مشخصی را به عنوان نفقه ماهیانه برای زن تعیین می کند.

در چه مواردی مرد می تواند نفقه نپردازد؟

در مواردی، مردان می توانند، که از پرداخت نفقه ی زن خودداری کنند. در قانون مدنی و کیفری ایران نسبت به پرداخت نفقه تأکید شده است، اما در مواردی، به مردان اجازه نیز، داده شده است که از پرداخت آن خودداری کنند.

در ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی ذکر شده که، «هرگاه یک زنی بدون مانع، مشروع وظایف زوجیت خود را انجام ندهد، شایسته‌ی نفقه نخواهد بود. قبل از هرگونه اقدامی در این خصوص، پیشنهاد می‌شود که، با یک وکیل مجرب مشورت کنید.

نفقه، حق قانونی یک زن است و‌ اصل بر این است که نفقه شامل حال، زوجه شود و صرفا در حالتی مرد، می‌تواند نفقه را پرداخت نکند که ثابت کند زنش ناشزه است.(هر گاه زن از شوهر اطاعت نکند و وظایف خود را نسبت به او انجام ندهد، ناشزه نامیده می‌شود.) لازم است بدانید؛ برای اثبات نشز، مرد باید دادخواست تمکین به دادگاه بدهد و درصورت صدور رأی تمکین و عدم تمکین زن، در آن حالت زن ناشزه است و نفقه به او تعلق نمی‌گیرد.

جمع بندی و سوالات متداول

نحوه‌ی تعیین مبلغ نفقه زن خانه دار در سال ۱۴۰۳ چگونه می‌باشد؟

تعیین مقدار مبلغ نفقه زن خانه دار در سال ۱۴۰۳، به این صورت می‌باشد که، قاضی دادگاه بعد از احراز شدن شرایط برخورداری از نفقه، موضوع را به کارشناس نفقه ارجاع می‌دهد، تا میزان آن را مشخص کند.

برای درخواست کردن نفقه چه راه‌هایی وجود دارد؟

زوجه برای درخواست کردن نفقه به 2 شکل، می‌توانند اقدام کنند. اولین روش این است که، برای ثبت کردن درخواست قانونی به دادگاه، مراجعه کنند. در روش دوم زن از شوهرش به دلیل عدم پرداخت نفقه، می‌تواند شکایت می‌کند.

در این مقاله آموختیم که، میزان نفقه زن خانه دار به چه صورت است و محاسبه نقفه به چه شکلی انجام می‌شود. قانون، در کلیه مناسبات و روابط شخصی و اجتماعی ما انسان‌ها، حکم‌ فرما و مدافع اصول عدالت می‌باشد.

از لحاظ قانونی؛ به محض وقوع یافتن عقد، بین زن و مرد شرط نفقه و میزان نفقه زن خانه دار، به عنوان یک تکلیفی بر عهده‌ی همسر آن قرار می‌گیرد و عدم پرداخت کردن نفقه‌ زوجه، این حق را به وجود می‌آورد که، از بستر قانونی علیه زوج طرح دعوی کند. قانون به صراحت، از حق شرط نفقه‌ زوجه نیز، حمایت می‌کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر، شما می‌توانید برای پیدا کردن جواب سؤال‌های خود، از وکیل‌ها و مشاوران خانواده کمک بگیرید.

4.3/5 - (7 امتیاز)
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا