حقوقی

مبلغ نفقه زن قهر کرده چقدر است؟

نفقه شامل هزینه‌های مربوط به زندگی زن است که بر اساس شرایط و شان زن تعیین شده و شوهر موظف به پرداخت آن می‌شود. شان زن با توجه به مواردی مثل میزان تحصیلات، شغل، وضعیت خانواد گی او و محل سکونت او بستگی دارد. در قانون مدنی ایران میزان دقیق نفقه زن مشخص نشده است، اما به صورت عرف به موارد ذکر شده بستگی دارد.

نحوه مشخص کردن نفقه زن به این شکل است که کارشناس نفقه پس از در نظر گرفتن شان زن و عوامل موثر بر آن نفقه را مشخص می‌کند. اما سوال مهمی که برای بسیاری از افراد ممکن است ایجاد شود، این است که تکلیف نفقه زن قهر کرده چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟ در ادامه مطلب به این سوال‌ها پاسخ می‌دهیم؛ با ما تا انتهای مقاله در ریونا، همراه باشید.

نفقه چیست؟

زمانی که میان زن و مرد، به صورت شرعی و بر طبق مقررات حقوقی ، عقد نکاح دائمی انجام پذیرد، شوهر موظف به پرداخت نفقه به زن خود است. اگر مرد نفقه را پرداخت نکند و امتناع نماید، این امتناع نوعی تخلف از تعهدات حقوقی محسوب می‌شود و در قانون جرم است.

بنابراین می‌تواند باعث مسائل حقوقی و کیفری برای مرد شود و حتی در برخی موارد مرد به مجازات حبس، محکوم شود. در واقع نفقه نوعی تعهد مالی است که از طرف مرد در هنگام نکاح به زن تعلق می‌گیرد و کوتاهی از پرداخت نفقه باعث مجازات مرد خواهد شد.

مطلب پیشنهادی: لیست زندان های تهران

به زن قهر کرده نفقه تعلق می گیرد؟

به زن قهر کرده نفقه تعلق می گیرد؟

در مورد نفقه زن قهر کرده باید گفت به طور کلی و بر اساس قانون تامین هزینه های زندگی زن بر عهده مرد است. بنابراین مرد باید همه نیازهای متعارف زندگی زن را برطرف هزینه زندگی، دغدغه‌ای باقی نگذارد. در قانون مدنی شرطی برای دریافت نفقه از سوی زن وجود دارد و این شرط تمکین از طرف زن است.

چنان‌چه زن از مرد تمکین نکند، ناشزه شناخته می‌شود و اگر این عدم تمکین علت موجهی نداشته باشد، نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت. یکی از شرایط تمکین در قانون مدنی، ساکن بودن زن در منزلی است که مرد برای سکونت زن در زندگی مشترک مشخص کرده است. در مورد نفقه زن قهر کرده، ممکن است زن حاضر نباشد در منزل شوهر زندگی کند.

مطلب پیشنهادی: درخواست طلاق

بنابراین در این شرایط، زن یکی از مصادیق تمکین را رعایت نکرده است. بنابراین بررسی می‌شود که آیا دلیل زن برای ترک کردن منزل موجه است یا خیر. در صورتی که زن دلیل محکمه پسندی برای قهر از منزل نداشته باشد، نفقه به او تعلق نخواهد گرفت.

اما اگر زن دلایل موجهی برای قهر و ترک کردن منزل داشته باشد، می‌تواند با وجود عدم تمکین از مرد، همچنان نفقه دریافت کند.

در ماده 1115 قانون مدنی ایران در مورد علل توجیه پذیر برای تعیین نفقه زن قهر کرده، ذکر شده است که در سه صورت زن می تواند از منزل مرد خارج شده و در محلی دیگر زندگی کند. در ادامه این مقاله، به بررسی دلایل و علت‌های آن می‌پردازیم.

دلایلی که زن قهر کرده نمی تواند در منزل مرد سکونت کند

دلایلی که زن قهر کرده نمی تواند در منزل مرد سکونت کند

در قانون مدنی ایران آمده است که در صورت وجود شرایط زیر زن می‌تواند به شکل کاملا قانونی و موجه حاضر به سکونت در منزل تعیین شده توسط همسر خود نباشد. این سه مورد را می‌توان به عنوان دلایل موجه برای تمکین نکردن زن قهر کرده در نظر گرفت. این سه مورد به شرح زیر هستند:

نداشتن منزل

اگر  شوهر نتواند منزلی متناسب با شان و شرایط زن برای ساکن شدن او پیدا کند، در این صورت زن می‌تواند از رفتن به خانه شوهر امتناع کند و نفقه زن قهر کرده به وی تعلق می‌گیرد.

مبتلا بودن شوهر به بیماری های مقاربتی و جنسی

مطابق با ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی، چنان‌چه شوهر پس از عقد نکاح به یکی از بیماری‌های مقاربتی یا واگیردار مبتلا شود، در این صورت زن حق خواهد داشت از مقاربت به همسر خود به دلیل خطر انتقال بیماری امتناع کند. بنابراین می‌تواند در منزل مرد سکونت نکند و آن جا را ترک کند.

مطلب پیشنهادی: سریعترین راه وصول سفته

حبس زوجه

مطابق ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی، اگر زن زندگی مشترک را با شوهر خود شروع کرده باشد تا هنگامی که مهریه خود را دریافت نکرده باشد، می‌تواند حقوق خود مانند نفقه را درخواست کند، این امر به تمکین ربطی ندارد و زن می‌تواند حتی بدون اینکه وظایف خاصی انجام داده باشد، نفقه را دریافت کند.

اختلالات جنسی

بر اساس قانون مدنی اگر مرد دارای اختلالات جنسی باشد و شوهر به رابطه جنسی غیر متعارف مانند رابطه با مرد تمایل داشته باشد و یا دارای مشکلات جنسی مانند سادیسم، ضرب و شتم جنسی و…  باشد، زن این حق را دارد تا تمکین نکرده و نفقه زن قهر کرده را بدون مشکل خاصی دریافت کند.

به زن در چه مواردی نفقه تعلق نمی گیرد؟

به زن در چه مواردی نفقه تعلق نمی گیرد؟

در برخی موارد، نفقه به زن تعلق نمی‌گیرد. برخی از این موارد عبارتند از:

  1. استقلال مالی زن: اگر زن دارای استقلال مالی باشد و از نظر مالی به صورت مستقل از مالیه شوهر خود زندگی کند، نفقه‌ای به او تعلق نخواهد گرفت.
  2. ازدواج مجدد: چنان‌چه زن پس از جدایی از شوهر خود، مجددا ازدواج کند، حق نفقه‌ای از همسر قبلی به او تعلق نخواهد گرفت.
  3. قطع ارتباطات: اگر ارتباطات زن و شوهر به صورت کامل قطع شده و زندگی زن کاملا مجزا از شوهر خود باشد، در این صورت نفقه زن قهر کرده به وی تعلق نخواهد گرفت.
  4. قرارداد ازدواج: در بعضی موارد، ضمن عقد نکاح میان زوجین قرار مشخص می‌شود که نفقه‌ای به زن تعلق نگیرد.

مطلب پیشنهادی: شورای حل اختلاف

نحوه محاسبه کردن میزان نفقه زن قهر کرده

نحوه محاسبه کردن میزان نفقه زن قهر کرده

در قانون مدنی قوانین مشخصی برای میزان نفقه زن قهر کرده وجود ندارد. در واقع میزان این نفقه باید بر اساس شرایط و شان  زوجه مشخص شود. برای محاسبه کردن میزان نفقه، ابتدا دادگاه به زن و شوهر اجازه می‌دهد که  بین خود به توافقی در این مورد برسند.

اگر زن و شوهر به توافقی دست پیدا نکنند، دادگاه این وظیفه را به کارشناسان قضایی محول خواهد کرد. کارشناس دادگستری هم با توجه به وضعیت زن که شامل مواردی مانند شئون شخصی، وضعیت اجتماعی و خانوادگی او، همچنین وضعیت جسمانی و سلامتی او می‌شود، نفقه زن را مشخص خواهد کرد.

این یعنی میزان نفقه هر زن متفاوت خواهد بود. این موضوع در مورد مهریه هم صحت دارد؛ ولی اغلب زوجین در هنگام عقد به یک توافق بین خودشان می‌رسند.

مراجعه به وکیل برای دریافت مطالبه نفقه زن قهر کرده

مراجعه به وکیل برای دریافت مطالبه نفقه زن قهر کرده

مطالبه نفقه توسط زن از دو روش امکان پذیر است که شامل طرح دعاوی کیفری و حقوقی می‌شود. باید توجه داشته باشید که قانون مدنی شرط دریافت نفقه زن قهر کرده را تمکین در نظر گرفته است و اگر زن با علت‌های غیر موجه از منزلی که مرد برای زندگی در نظر گرفته، خارج شده باشد، مرد به آسانی می‌تواند از طریق استخدام یک وکیل ماهر، نشوز زن ثابت کرده و از پرداخت هرگونه هزینه‌ای به زن بابت نفقه وی معاف شود. بنابراین در این راه برخورداری از تجربیات یک وکیل خبره بسیار مهم است.

همچنین اگر زن برای ترک کردن منزل شوهر خود و قهر کردن هم توجیه خاصی داشته باشد بازهم لازم است از یک وکیل ماهر و باتجربه کمک بگیرد تا بتواند دلایل خود را به سادگی در دادگاه اثبات نماید. بنابراین مراجعه به وکیل برای دریافت مطالبه نفقه زن قهر کرده اهمیت بسیاری دارد.

جمع بندی و سوالات متداول

آیا در صورتی که مرد حکم عدم تمکین زن را بگیرد، بازهم نفقه به زن تعلق خواهد گرفت؟

خیر، اگر عدم تمکین زن به اثبات برسد و مرد این حکم را دریافت کند، دیگر نفقه به او تعلق نخواهد گرفت.

میزان نفقه چگونه محاسبه می‌شود؟

تعیین نفقه برای هر زن نسبت به زن دیگر متفاوت است. معمولا نفقه با توجه به جایگاه اجتماعی زن، تحصیلات، محل سکونت او، وضع خانوادگی و به طور کلی شان زن مشخص می‌شود.

نفقه زن قهر کرده یکی از مسائلی است که ممکن است برای بسیاری از افراد جای سوال داشته باشد. به همین دلیل در این مقاله سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا به زن قهر کرده نفقه تعلق می‌گیرد یا خیر. همچنین بررسی کردیم که این نفقه چگونه مشخص می‌شود.

به طور کلی می‌توان نتیجه گرفت که نفقه یکی از اصلی‌ترین حقوق مالی زن در هنگام ازدواج است که دریافت آن مشروط به تمکین زن است. اگر زن دلایل موجهی که در این مقاله ذکر شد، برای خروج از منزل مرد و عدم تمکین داشته باشد، در این صورت نفقه بازهم به او تعلق خواهد گرفت. در پایان نباید اهمیت مراجعه به یک وکیل کاربلد را نادیده گرفت.

5/5 - (1 امتیاز)
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا