زناشویی

آشنایی با بیماری های شایع در کودکان

اگر پدر و مادری هستید که، نگران بیماری‌های شایع در فرزندان خود هستید، احتمالاً یکی از مهم‌ترین مسئله و دغدغه‌ی شما، بیماری ‌های کودکان می‌باشد. معمولاً کودکان و نوزادان، بیشتر از بزرگسالان در معرض آسیب دیدگی و بیماری هستند و به همین علت است که، بیماری ‌های کودکان و نوزادان جزوی از مسائل مهمی می‌باشد، که باید به آن نیز، پرداخته شود.

با پیشرفت کردن علم پزشکی در عصر امروزه، بسیاری از بیماری ‌های کودکان به راحتی، قابل درمان هستند. بعضی از بیماری‌ها به ویژه، در سنین پایین در کودکان، بسیار شایع هستند مانند؛ سرماخوردگی و آبله مرغان.

ما در این مقاله از ریونا، شایع‌ترین بیماری‌ های کودکان، که اغلب به آنها مبتلا می‌شوند را، در این بخش بررسی خواهیم کرد.

بیماری‌های کودکان و نوزادان

یکی از دلایل ایمن بودن بدن کودکان این است که، سیستم ایمنی بدن کودک و نوزاد، در معرض عفونت‌ها و ویروس‌های زیادی قرار نگرفته است، به همین علت است که، بدن کودکان بیشتر از بدن بزرگسالان در برابر، بسیاری از مریضی‌ها ایمن شده‌ و در خطر ابتلا به بیماری های کودکان قرار دارند.

برخی از بیماری‌ها، در نوزادان و کودکان شایع هستند که ما در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

بیماری های کودکان و نوزادان

سرماخوردگی

این بیماری را می‌توان، به یکی از معروف‌ترین بیماری‌ های کودکان و نوزادان قلمداد کرد، که تقریباً هر والدینی، آن را تجربه کرده‌ است و با آن آشنایی دارد. این بیماری، شاید برای شما پیش پا افتاده و ساده به نظر بیاید، اما باید بدانید که، سرماخوردگی در کودکان و خصوصاً در نوزادان، اگر جدی گرفته نشود، حسابی می‌تواند برای کودک شما دردسرساز شود.

بیشتر از ۲۰۰ نوع ویروس وجود دارند که، منجر به بروز سرماخوردگی در کودکان و نوزادان، می‌توانند بشوند. بر خلاف تصوری که بیشتر والدین برای درمان سرماخوردگی از آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده می‌کنند، باید بدانید که، این داروها هیچ تاثیری برروی سرماخوردگی کودک و نوزاد شما ندارد، زیرا این بیماری، یک بیماری ویروسی می‌باشد.

سرماخوردگی بیماری خطرناکی نمی‌باشد و اغلب در طول 4 الی 10 روز بهبود حاصل می شود، مگر در برخی موارد مانند؛ نوزادانی که تازه متولد شدند، کودکانی که بیماری زمینه‌ای خاصی دارند و از ضعف سیستم ایمنی خود رنج می‌برند.

مهم‌ترین و معروف‌ترین علائم سرماخوردگی در کودکان، علائم زیر می‌باشند:

  • آبریزش بینی
  • آبریزش اشک از چشم‌ها
  • سرفه و عطسه کردن
  • احساس خستگی زیاد
  • در برخی موارد تب
  • گلودرد داشتن
  • کاهش پیدا کردن اشتها

البته، در برخی موارد، سرماخوردگی باعث اسهال شدن و استفراغ کردن در کودک و نوزاد نیز، می‌شود.

گلودرد

یکی از بیماری‌ های کودکان که در نوزادان هم شایع می‌باشد و معمولاً به دلیل سرماخوردگی رخ می دهد، گلودرد می باشد که معمولاً جای هیچ نگرانی نیست. درواقع گلود درد کودکان، شامل 2 نوع می‌باشد:

  • گلودرد ویروسی
  • گلودرد باکتریایی

نوع ویروسی گلودرد، اغلب به درمان نیازی ندارد و پس از گذشت ۴ روز الی یک هفته، خود به خود بهبود پیدا می‌کند. استفاده کردن از آنتی بیوتیک‌ها، تاثیر مثبتی در، این نوع از گلودرد ندارند اما، می‌تواند درد گلوی کودک را، تا حد زیادی التیام دهد.

برای استفاده کردن از این روش، شما می‌توانید از داروهای مسکن مانند؛ استامینوفن، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند، ایبوپروفن نیز، استفاده کنید.

همچنین با استفاده کردن از نوشیدنی‌های گرم مثل سوپ مرغ، معجون عسل و لیمو، به بهبودی و نرم شدن گلوی کودک خود، کمک کنید و درد آن را نیز، کاهش دهید.

نوع دیگری از گلودرد در کودکان، گلودرد باکتریایی می‌باشد، که به دلیل باکتری استرپتوکوک رخ می‌دهد. مهم‌ترین علائم این بیماری در کودکان، گلودرد می باشد که، به حدی شدید ممکن است باشد که، مانع از صحبت کردن کودک شود، و یا در بلع مشکلی را ایجاد کند. از مهم‌ترین علائم این بیماری، به موراد زیر می‌توان اشاره کرد:

  • تب
  • گلودرد
  • تورم غدد لنفاوی
  • درد داشتن در شکم

این بیماری اغلب از طریق، عطسه کردن و سرفه به دیگر کودکان نیز، انتقال پیدا می‌کند و، درصورت مبتلا شدن کودک خود، حتماً او را، به یک متخصص اطفال، لازم است که نشان دهید. راه درمان این بیماری، استفاده کردن از آنتی‌بیوتیک‌ها و استراحت کردن می‌باشد تا، علائمی مانند، گرفتگی بینی نیز، رفع شود.

نکته: توصیه می‌شود که کودک تا ۲۴ ساعت، پس از مبتلا شدن به بیماری، قرنطینه بشود تا احتمال، انتقال یافتن بیماری، به دیگر کودکان به حداقل برسد.

آبله مرغان

آبله مرغان

این بیماری، یکی از شدیدترین بیماری ‌های کودکان و نوزادان می‌باشد که، عامل اصلی مبتلا شدن به آن، گروهی از ویروس‌های هرپس به نام، ویروس واریسلا زوستر می‌باشد. مهم‌ترین علائمی که کودکان و نوزادان در مبتلا به آبله مرغان، از خودشان نشان می‌دهند، علائم زیر می باشند:

  • تب کردن
  • سر درد داشتن
  • آبریزش بینی
  • سرفه کردن
  • بی‌اشتها بودن
  • ضعف داشتن و خستگی زیاد

همچنین پس از چند روز، راش‌های پوستی قرمز رنگی را می‌توان، بر روی پوست کودک مشاهده کرد، که بهتر است دستکاری نشود، زیرا به مرور زمان التیام پیدا می‌کنند.

مهم‌ترین عوارضی که، این بیماری دارد، مبتلا شدن به بیماری‌هایی همچون؛ زرد زخم (به ویژه در صورت خاراندن دانه‌ها در پوست)، هپاتیت، مننژیت، سندرم ری و عفونت‌های استرپتوکوکی تهاجمی شدید می‌باشد.

سرخجه در نوزادان و کودکان

از دیگر بیماری‌ های کودکان و نوزادان، سرخجه می‌باشد که، اگر در دوران بارداری اتفاق بی‌افتد، منجر به عوارض خطرناکی در جنین، می‌تواند شود. سرخجه اغلب، ۱ الی ۲ روز با تب خفیف، تورم و حساسیت غدد لنفاوی در پشت گردن ( یا پشت گوش) شروع می‌شود و مانند، سرخک با دانه‌ها و یا التهابات پوستی ریز قرمز رنگ نیز، شناخته می‌شود.

تشخیص دادن سرخجه، باید حتماً توسط پزشک متخصص نیز صورت گیرد، چرا که در بسیاری از علائم این بیماری، شباهت زیادی به سرخک، مخملک و یا عفونت‌های پوستی دارد. همین طور لازم می‌باشد که، بلافاصله و در صورت مشاهده کردن جوش‌های قرمز رنگ، بر روی پوست کودک، او را پیش متخصص اطفال ببرید.

مننژیت

درواقع مننژیت (meningitis) به تورم یا التهاب غشاهای نازکی گفته می‌شود که، مغز و نخاع را ‌می‌پوشاند و در بسیاری از کودکان یا نوزادان نیز، دیده می‌شود. اغلب مننژیت در کودکان و نوزادان، در اثر عفونت باکتریایی یا ویروسی ایجاد می‌شود که به مایع مغزی نخاعی انتقال پیدا می‌کند. مننژیت ناشی از ویروس، معمولاً شایع‌تر است و شدت آن به مراتب کم‌تر می‌باشد.

ویروس‌هایی که به بروز مننژیت در کودکان و نوزادان منجر می‌شوند عبارتند از:

  • ویروس فلج اطفال
  • ویروس اوریون (پارامیکسو ویروس)
  • ویروس آنفولانزا
  • و ویروس نیل غربی

باکتری‌هایی که باعث بروز شدن مننژیت می‌شود و معمولاً موجب بروز التهابات شدیدتر در کودکان یا حتی منجر به مرگ کودک می‌شوند، عبارتند از:

  • استرپتوکوک گروه B
  • هموفیلوس آنفولانزا
  • استرپتوکوک پنومونی

مننژیت

گوش درد

گوش درد داشتن یکی از مشکلاتی است که، معمولاً کودکان و نوزادان، آن را تجربه می‌کنند و تجربه دردناکی را برای آن‌ها ایجاد می‌کند. در ادامه به علائمی که همراه با گوش درد همراه است و مشاهده می‌شود را، برای شما معرفی می‌کنیم:

گوش درد همراه با دندان درد داشتن

این نوع از گوش درد در کودکان نیز، زیاد دیده می‌شود و عمده‌ترین علت آن، دندان در آوردن کودک یا نوزاد است. اگر کودک در کنار گوش درد داشتن، دندان درد هم دارد، احتمالاً جای نگرانی نیست، زیرا کودک فقط در حال، درآوردن دندان جدید است.

در کودکانی که، در حال دندان درآوردن هستند نیز، گوش درد زیادی دیده می‌شود که، باعث بی‌تابی شدن نوزاد و کودک شده و باعث می‌شود که، کودک مدام دست خود را، به سمت گوش ببرد.

گوش درد همراه با کاهش پیدا کردن شنوایی

معمولاً این مشکل، زمانی رخ می‌دهد که، گوش به لحاظ فیزیکی دچار مشکل شده باشد. مانند عواملی از جمله؛ گیر کردن شی خارجی در گوش کودک، تجمع شدن جرم در گوش یا سوراخ شدن پرده گوش به علت بلند بودن صدا، ضربه خوردن یا تصادف کردن نیز، باعث می‌شود تا کودک یا نوزاد، علاوه بر داشتن گوش درد، شنوایی خود را نیز، تا حدودی از دست بدهد.

گوش درد همراه با درد داشتن به هنگام بلعیدن

درصورت، گوش درد داشتن کودک و در عین حال، هنگام بلعیدن یا گلودرد، به احتمال خیلی زیاد، کودک یا نوزاد سرما‌خورده است، و یا دچار گلودرد ویروسی شده، یا لوزه او، ورم کرده است.

گوش درد همراه با تب داشتن

یکی از شایع‌ترین بیماری ‌های کودکان این مورد می باشد. گوش درد همراه با تب، نشانه از عفونت گوش در کودکان و نوزادان می‌باشد. البته، این 2 علامت در کنار هم نیز، نشانه‌های سرماخوردگی یا ابتلا به آنفولانزا را، می‌تواند داشته باشد، اما عفونت کردن گوش، اغلب با داشتن تب همراه می‌باشد که، علائم دیگر سرماخوردگی مانند خس‌خس کردن سینه، آبریزش بینی و عطسه کردن و سرفه را، به همراه ندارد.

گوش درد همراه با تب

سرفه

سرفه کردن در کودکان و نوزادان، اغلب در فصول سرد سال نیز، اتفاق می‌افتد. با وجود اینکه بسیاری از، این سرفه‌ها نشانه‌ی داشتن مشکل خطرناک در کودک نمی باشد و به مرور زمان، کودک یا نوازد بهبود پیدا می‌کند، اما برخی از سرفه‌ها، می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری خطرناک در کودک یا نوزاد باشد.

برای شناسایی کردن دلایل سرفه کردن کودکان، لازم می‌باشد به نوع و صدای سرفه کودک یا نوزاد خود دقت کنید:

سرفه‌های پارس مانند

سرفه‌هایی که اغلب شب‌ها از کودک‌ ‌شنیده می‌شود و شباهت خیلی زیادی به صدای، پارس کردن دارد، معمولاً نشانه تورم در راه‌ها و مجاری تنفسی کودکان می‌باشند. کودکان کم سن، مجاری تنفسی باریک‌تری دارند و تورم در این مجاری، باعث گرفتن حنجره و نای کودک نیز می‌شود و تنفس کردن را، برای کودک مشکل ساز می‌کند.

بیشترین رده سنی که در معرض ابتلا شدن، به این نوع سرفه‌ها قرار دارند، کودکان و نوزادان زیر 3 سال هستند که، مجاری تنفسی‌شان باریک‌تر می‌باشند.

سرفه‌های خشک

معمولاً سرفه‌های خشک، به خشکی هوا، خشکی نای و عفونت‌های بخش بالایی سیستم تنفسی را شامل می‌شوند که، احتمال زخم شدن گلو را به همراه دارد. این نوع از سرفه‌ها، به علت ایجاد شدن زخم در گلوی کودک، دیرتر بهبود پیدا می‌کند.

عوامل زیادی باعث ایجاد شدن سرفه‌های خشک در کودکان و نوزادان، می تواند بشود که، خشکی هوا، قرار گرفتن در معرض دود و سیگار، سرماخوردن، داشتن حساسیت‌های فصلی و آلرژی، گرده افشانی گل‌ها و غیره،  مواردی از این دست می‌باشند.

سرفه خشک کودکان پس از گذشت، مدت زمان 3 هفته نیز، بهبود پیدا می‌کند، لازم به ذکر است که، حتماً با یک دکتر اطفال در این مورد صحبت کنید تا، مشکل کودک خود را به ‌صورت جدی‌تر، دنبال شود.

سرفه ناشی از خروسک

این نوع سرفه‌ها، معمولاً به ‌صورت ناگهانی و در نیمه‌های شب رخ می‌دهد. معمولاً کودکانی که به، خروسک مبتلا هستند، سرفه‌های خشن و پر سروصدایی را دارند.

سرفه‌های شبانه

اغلب در بیماری‌ های کودکان مانند؛ سرماخوردگی و آسم، موجب سرفه کردن کودکان، به هنگام خواب در شب می‌شوند. داشتن خلط در گلو و بینی، به علت سرماخوردگی، اغلب موجب می‌شود که، کودک یا نوزاد به هنگام خواب، نتواند به درستی نفس بکشد و سرفه می‌کند. ابتلا به آسم نیز، به این دلیل که، راه‌های تنفسی در شب، حساس‌تر و خشک‌تر می‌باشند، باعث سرفه‌های شبانه می‌شوند.

مطلب پیشنهادی: علائم بارداری دختر و پسر

سرفه همراه با تب کردن

کودکانی که، همراه سرفه کردن، تب هم دارند، آبریزش بینی هم در آنها دیده می‌شود. به احتمال زیاد، کودک دچار سرماخوردگی شده است. البته بالا بودن تب (یعنی بالاتر از ۳۹ درجه سانتی‌گراد باشد) نیز، نشانه ذات‌الریه، می‌تواند باشد. اگر این‌طور باشد، لازم می‌باشد که، در سریع‌ترین زمان، کوک یا نوزاد خود را، پیش یک پزشک اطفال ببرید تا، اقدامات درمانی لازم، برای بهبود پیدا کردن کودک انجام شود.

سرفه همراه با استفراغ کردن

کودکانی که در کنار سرفه کردن، حالت تهوع یا استفراغ به همراه دارند، از رفلاکس معده، ممکن است که، رنج ببرند. البته کودکانی که، دچار سرماخوردگی یا آسم می‌باشند نیز، به این دلیل ممکن است، مقدار زیادی مخاط و خلط، وارد معده‌شان شده باشد،  و دچار سرفه‌های همراه با استفراغ (حالت تهوع) بشوند.

در هر صورت، جای نگرانی نیست و با درمان‌های ساده‌ای می‌توان، سرفه و استفراغ کودک را درمان کرد.

جمع بندی و سوالات متداول بیماری های کودکان

چگونه در کودکان، از بروز اسهال جلوگیری کنیم؟

شستن دست‌ها از گسترش باکتری‌ها می‌تواند، جلوگیری کند. همچنین استفاده نکردن از آب تصفیه نشده، شیر غیرپاستوریزه و گوشت و ماهی خام یا نیم‌پز از رخدادن این مشکل، تا حد زیادی جلوگیری می‌کند.

آیا کودکان به اگزما، می توانند مبتلا شوند؟

اگزما یک نوع بیماری خارش دار، در دوران کودکی می باشد که، با قرمزی و التهاب پوست نیز، مشخص می‌شود. همچنین انواع مختلفی از اگزما وجود دارد. درماتیت آتوپیک، درماتیت تماسی، اگزمای دیشیدروتیک و درماتیت سبورئیک که در کودکان به عنوان کلاهک گهواره‌ای نیز، شناخته شده است، درماتیت آتوپیک، معمولاً در کودکان 6 ماهه تا 5 ساله مشاهده می‌شود.

در این مقاله، در کنار مواردی که گفته شد، باید این را مد نظر داشت که، همه‌ی کودکان مستحق مراقبت‌های پزشکی می‌باشند. اینکه شما به عنوان والدین و سرپرست کودک خود با بیماری‌ های کودکان و جدیدترین دستورالعمل‌های درمانی نیز، آشنا باشید تا مطمئن شوید که فرزندتان، بهترین مراقبت ممکن را، قرار است که دریافت می‌کند.

درصورتی که، کودکتان از بیماری‌های گفته شده رنج می‌برد، یا از روی علائمی که دارد احساس می‌کنید مشکلی داشته باشد، برای تشخیص و درمان کودک خود، در اولین فرصت از یک متخصص اطفال در شهر خود مشورت بگیرید.

امیدواریم در این مقاله، از مجله ریونا توانسته باشیم به بیماری های کودکان کامل پرداخته باشیم، و اطلاعات مفیدی به شما ارائه داد باشیم.

3/5 - (2 امتیاز)
مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا