حقوقی

قانون جدید تعویض پلاک و سند در سال ۱۴۰۳

تعویض پلاک ماشین یکی از، مهم‌ترین اقداماتی است که، در هنگام خرید و فروش ماشین دست دوم انجام می‌شود. به طوری که، در قولنامه مرکز تعویض پلاک و تاریخ انجام شدن آن، توافق و مشخص می‌شود. با این وجود، هنوز ابهامات زیادی درباره‌ی قوانین و مراحل انجام این بخش از معامله خودرو نیز، وجود دارد.

این قوانین تغییراتی را، به همراه داشته است که، باید از آن مطلع باشید. از این جهت در این مقاله، به بررسی قانون جدید تعویض پلاک و سند خودرو می پردازیم. با مطالعه کردن این مقاله از مجله ریونا، بخش زیادی از سوالات و ابهامات شما در زمینه قانون جدید تعویض پلاک و سند خودرو، برطرف خواهد شد.

تعویض پلاک خودرو چیست؟

شاید برای برخی از شما، این ابهام وجود داشته باشد که تعویض پلاک ،دقیقاً به چه منظوری می‌باشد؟ در این بخش به بررسی پاسخ این سوال می پردازیم.

در خرید و فروش ماشین‌های دست دوم، آخرین مرحله‌ی کار از نگاه قانون، تعویض پلاک می‌باشد. این اقدام به پلیس، در شناسایی کردن سریع‌تر و دقیق‌تر متخلفان کمک خواهد کرد. بنابراین بدون انجام شدن تعویض پلاک، در هنگام فروش خودرو، مرتکب تخلف شده‌اید و حتماً مجازات خواهید شد.

تعویض پلاک خودرو چیست؟

شرایط لازم در قانون جدید تعویض پلاک

تعویض پلاک خودرو باید در مراکز تعویض پلاک هر شهر و استانی صورت گیرد. این مراکز بسیار شلوغ می‌باشد و بهتر است که صبح زود، جهت انجام شدن کار خود، در این مراکز حاضر شوید.

همچین توصیه می‌شود که، از سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک، برای دریافت نوبت خود، اقدام کنید. برای تعویض پلاک در این مراکز، شروط قانونی وجود دارد. یکی از مهم‌ترین شروط قانونی، برای انجام شدن تعویض پلاک، حضور داشتن فروشنده و خریدار خودرو، در محل می‌باشد.

البته این امکان وجود دارد که، فروشنده به خریدار وکالت دهد، در این صورت خریدار به تنهایی، در مرکز تعویض پلاک می‌تواند حاضر شود و پلاک خودرو را تعویض نماید.

قانون جدید تعویض پلاک و سند درباره احراز آدرس محل سکونت

در گذشته، احراز محل سکونت خریدار با ارائه دادن مدارکی از طرف خریدار، احراز می‌گردید. اما از اردیبهشت ماه سال 1402، قانون جدیدی در زمینه احراز محل سکونت خریدار، اجرا شده است. بر اساس این قانون جدید تعویض پلاک و سند، باید احراز آدرس خریدار، به صورت آنلاین در سامانه‌ی مربوطه به آن، ثبت شود.

ثبت مدارک مربوط به محل سکونت خریدار، باید قبل از مراجعه کردن به مراکز تعویض پلاک انجام شود. بدین ترتیب باید به سامانه‌ی سخا مراجعه و به بخش احراز اطلاعات فردی و آدرس وارد شوید. اگر آدرس محل سکونت شما، در این قسمت وارد نشده باشد، با کلیک کردن بر روی گزینه ویرایش، آن را وارد کنید. هنگامی که بخش تایید شده، توسط پست در سامانه، سبز شده باشد، آدرس شما احراز شده است.

احراز آدرس محل سکونت

پرداخت کردن مالیات خلافی و عوارض خودرو

قبل از آنکه برای دریافت کردن نوبت در مراکز تعویض پلاک اقدام کنید، ابتدا باید مالیات، خلافی و عوارض خودرو را، پرداخت کنید. بدون پرداخت کردن، امکان انجام شدن تعویض پلاک خودروی شما، وجود نخواهد داشت.

در قوانین مالیات خودروهای کارکرده، برعهده‌ی فروشنده می‌باشد. سایر مبالغ مانند؛ عوارض سالانه شهرداری، خلافی و عوارض بزرگراه‌ها نیز، برعهده فروشنده می‌باشد. در نتیجه باید تمام بدهی‌های خودرو، قبل از مراجعه کردن به مراکز تعویض پلاک، تسویه شود.

مدارک مهم در زمان تعویض پلاک

در هنگام تعویض پلاک، فروشنده باید مدارکی را، همراه خود داشته باشد. مدارکی که شال موارد زیر می‌باشد:

  • اصل کارت خودرو
  • سند مالکیت خودرو (برگ سبز خودرو)
  • شناسنامه و کارت ملی ماشین
  • برگه تسویه عوارض، خلافی و مالیات ماشین
  • اصل بیمه‌نامه‌های خودرو ( بدنه و ثالث)
  • برگه‌های تسویه بهای انتقال پلاک خودرو، باید همراه فروشنده در مرکز تعویض پلاک باشد.

مدارک مهم در زمان تعویض پلاک

اما مدارک مورد نیازی که، خریدار باید همراه داشته باشد، شامل موارد زیر است:

  • کارت ملی و شناسنامه خریدار ماشین
  • مدارک مرتبط با، احراز محل سکونت خریدار خودرو

مراحل قانونی تعویض پلاک

در این مقاله اشاره کردیم که، فروشنده و خریدار باید، با در دست داشتن مدارک مورد نیاز، در مرکز تعویض پلاک حاضر شوند. سپس مراحل زیر را طی کنند:

  1. دریافت نوبت از سایت راهور
  2. دریافت کردن قبض ورود به پارکینگ مراکز تعویض پلاک
  3. تحویل دادن مدارک مورد نیاز، به باجه تعیین شده
  4. دریافت فرم بازدید فنی خودرو از باجه اعلام شده
  5. ارائه کردن گواهی عدم خلافی ماشین
  6. پرداخت کردن وجه پلاک
  7. دریافت تائیدیه نقل و انتقال و سند مالکیت از دفتر مربوطه
  8. مراجعه کردن به محل تعویض پلاک
  9. تحویل دادن پلاک قدیمی و دریافت کردن پلاک جدید برای ماشین
  10. مراجعه کردن برای نصب پلاک جدید خودرو

و در آخر، می‌توانید قبض ورود به پارکینگ را ارائه نموده و از مرکز تعویض پلاک نیز، خارج شوید.

مراحل قانونی تعویض پلاک و سند

اجرای قانون جدید تعویض پلاک و سند و دریافت کردن پلاک سوم

یکی دیگر از قانون‌های جدید، که در زمینه تعویض پلاک ماشین، که از 22 بهمن در حال اجرا شدن است، طرح پلاک سوم می‌باشد. بر اساس این قانون، علاوه بر جفت پلاکی که، بر روی خودرو نصب می‌شود، پلاک سومی نیز، ارائه می‌شود.

سومین پلاک به صورت برچسب می‌باشد و برروی شیشه‌ی جلو یا عقب ماشین نصب ‌شده و اطلاعات درج شده، بر روی پلاک سوم شامل موارد زیر می‌باشد:

  • شماره پلاک خودرو
  • تاریخ اعتبار پلاک خودرو
  • کد واحد شماره‌گذاری
  • شماره برچسب یا پلاک سوم

چیپ‌هایی که، در پلاک‌های سوم نصب شده‌اند، توسط پلیس‌ها قابل شناسایی می‌باشد و در نتیجه، به راحتی سرقتی بودن ماشین را، می‌توان توسط پلیس تشخیص داد.

سخن پایانی

مراحل سند زدن خودرو شامل چه موارد می باشد؟

کارشناسی ماشین - تنظیم کردن قرارداد – مراجعه کردن به مرکز تعویض پلاک - مراجعه کردن به دفترخانه

آیا ثبت سند خودرو را بدون انجام شدن تعویض پلاک، می توان انجام داد؟

امکان ثبت کردن سند خودرو، بدون داشتن برگه تعویض پلاک، غیرممکن است؛ مگر آنکه از فروشنده وکالت‌نامه دریافت کرده باشید.

در این مقاله متوجه شدیم که، قانون جدید تعویض پلاک و سند اشاره‌ی مستقیم به طرح پلاک سوم می‌باشد. همچنین تغییراتی در زمینه احراز آدرس خریدار و ملزم دانستن انجام آنلاین آن، در قانون جدید نیز، مشاهده می‌شود. امیدواریم این مقاله، برای شما مفید و کاربردی، بوده باشد.

5/5 - (1 امتیاز)
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا