حقوقی

آدرس دادگاه خانواده تهران

به موجب قانون، تمامی افراد، این حق را دارند که، زمانی حقی از آنها، در معرض تضییع و پایمال شدن قرار گیرد و یا، جرمی نسبت به آنها، ارتکاب زده شود، اقدام به ثبت دادخواست و شکوائیه کنند. در قوانین آیین دادرسی کیفری و مدنی، مراجع صالح رسیدگی به هر دعوا را مشخص کرده و هر دادگاه، صرفاً در صلاحیت خود، به هر دعاوی رسیدگی می‌کند، که دادگاه خانواده از این امر، مستثنی نیست.

به موجب قانون مختص تعدادی از دادگاه‌های موجود، به دادگاه‌های موضوع اصل 21 قانون اساسی، در سال 1376، تعدادی از دادگاه‌های عمومی حقوقی، به دادگاه‌هایی تحت عنوان دادگاه خانواده، اختصاص پیدا کرد. موارد صلاحیت دادگاه خانواده و تشریفات رسیدگی در آن، در قانون ذکر شده و همچنین، در قانون آیین دادرسی مدنی، آمده است و در این دادگاه، صرفاً می تواند، به مواردی در صلاحیت خود، رسیدگی کند.

در این مقاله، قصد داریم تا، دادگاه خانواده را توضیح دهیم و بررسی کنیم که، دادگاه خانواده در چه مواردی صلاحیت دارد. چنانچه، پیرامون این مسئله، سوالات و ابهاماتی دارید، با ما در مجله ریونا همراه باشید.

دادگاه خانواده چیست؟

دادگاه خانواده چیست؟

دادگاه خانواده به نوعی شعبه تخصصی، در دادگاه عمومی نیز، تلقی می‌شود. قوه قضاییه در قانون حمایت از خانواده، در سال 1391 موظف شد تا، در تمامی حوزه‌های قضایی شهرستان، تعداد کافی شعب دادگاه خانواده را تشکیل بدهد. در حوزه‌های قضایی، بخش هایی که دادگاه خانواده را ندارند، دعاوی خانوادگی با رعایت قوانین مرتبط با آن، در دادگاه عمومی رسیدگی می‌شود.

بنابراین در رابطه با دعاوی مرتبط با اصل نکاح و انحلال نکاح دعوا، حتماً در نزدیکترین دادگاه خانواده حوزه قضایی، باید رسیدگی شود و دادگاه عمومی صلاحیت رسیدگی به، دعاوی اصل نکاح و انحلال در آن را ندارد.

همچنین در جلسات رسیدگی به دادگاه خانواده، حضور رئیس (یا دادرسی علی البدل) و قاضی مشاور زن الزامی می‌باشد. قضاوت برای فعالیت در دادگاه خانواده، حتماً متاهل و دارای چهار سال سابقه فعالیت قضایی باشند.

پس از توضیحات درباره‌ی  دادگاه خانواده، در ادامه این مقاله، این نکته را که، دادگاه خانواده در چه مواردی صلاحیت دارد؟ را، از نگاه قانون حمایت از خانواده، بررسی می کنیم.

چه دعاوی در صلاحیت دادگاه خانواده قرار می گیرد؟

در ابتدا مقاله، توضیح داده شد که دادگاه خانواده چیست؟ و گفته شد که این دادگاه، یک دادگاه اختصاصی می‌باشد که در هر حوزه قضایی، وجود دارد و فقط، به موارد داخلی در صلاحیت خود، می‌تواند رسیدگی کند. حال در این بخش از مقاله، قصد داریم، در خصوص این موضوع که، دادگاه خانواده در چه مواردی صلاحیت دارد؟ نیز، صحبت کنیم.

در ماده چهارم قانون حمایت از خانواده، به این موضوع که دادگاه خانواده در چه مواردی می‌تواند صلاحیت داشته باشد، پرداخته شده و مواردی که صلاحیت دادگاه خانواده را، به عنوان یک دادگاه خاص، مشخص کرده است. براساس این قانون، صلاحیت دادگاه خانواده را، شامل دعاوی زیر، می‌توان دانست:

چه دعاوی در صلاحیت دادگاه خانواده قرار می گیرد؟

  • نامزدی و خساراتی که ناشی از بر هم زدن آن به عمل آمده؛ از جمله دعاوی در صلاح دید دادگاه خانواده، دعاوی مرتبط با نامزدی و مطالبه، که شامل خساراتی است و در صورت به هم خوردن آن، به طرفین نیز، وارد می شود.
  • شروط ضمن عقد نکاح: یکی دیگر از مواردی که در داخل صلاحیت دادگاه خانواده را شامل می‌شود، دعاوی مرتبط با شروط ضمن عقد نکاح می‌باشد، که شامل حق تعیین کردن محل زندگی است، که به زوجه داده می‌شود.
  • از دیگر مواردی است که رسیدگی به آن، در صلاحیت دادگاه خانواده خواهد بود، شامل؛ نکاح دائم، موقت و اذن در نکاح، طلاق، رجوع و بذل مدت؛ دعاوی مربوط به انواع نکاح، همچنین طلاق یا فسخ نکاح، رجوع کردن در طلاق رجعی و بذل مدت در عقد موقت.
  • ازدواج دوباره: چنانچه مردی و یا زنی، قصد داشته باشد که ازدواج مجددی را داشته باشد، و بخواهد اذن و تجویز آن را، از دادگاه بگیرد، رسیدگی کردن و صدور حکم به این خواسته، در صلاحیت دادگاه خانواده نظیر دادگاه خانواده محلاتی در تهران است.
  • جهیزیه، مهریه، نفقه زن و اقارب، اجرت المثل ایام زوجیت، تمکین و نشوز، تمامی دعاوی در خصوص مهریه، جهیزیه، نفقه فرزندان و همسر، همچنین مزد کارهای زن در طول زندگی، رسیدگی کردن به دعاوی مربوط به تمکین و صدور کردن حکم نشوز نیز، از جمله مواردی می باشند که در صلاحیت دادگاه خانواده هستند.

امور مرتبط با غایب مفقود الاثر

  • اهدا کردن جنین، تغییر جنسیت، به سرپرستی گرفتن کودکان بی سرپرست و اثبات کردن نسب: زمانی که شخصی، در خصوص چنین مواردی، قصد طرح دعوا را داشته باشد، باید دادخواست خود را به دادگاه خانواده ارسال کند.
  • حضانت و ملاقات کردن طفل: تمامی دعاوی مربوط به حضانت، سلب حضانت، تعیین کردن روز و ساعات ملاقات یا صدور کردن دستور موقت ملاقات فوری با فرزند، از جمله مواردی از صلاحیت دادگاه خانواده می باشند.
  • امور مرتبط با غایب مفقود الاثر: هنگامی که شخصی، غایب مفقود الاثر باشد و همسر (یا وراث او)، قصد داشته باشد که طرح دعاوی مانند؛ تقسیم کردن اموال، صدور حکم موت فرضی و مواردی از این قبیل را همراه داشته باشند، باید به دادگاه خانواده مراجعه نمایند.

دادگاه خانواده به سایر دعاوی حقوقی، که خارج از صلاحیت آنها باشد نیز، رسیدگی نمی‌کند و حکمی صادر نمی‌کند. از طرفی دیگر، در صورتی که، دعاویی در صلاحیت دادگاه خانواده باشد، دادگاه عمومی باید با صدور کردن قرار عدم صلاحیت، پرونده را به دادگاه خانواده ارسال کرده تا دادگاه خانواده، به آن رسیدگی کند.

نشانی‌های دادگاه خانواده در تهران

آدرس دادگاه خانواده در تهران

آدرس و نشانی‌های دادگاه خانواده در شهر تهران به شرح زیر می‌باشد:

  1. مجتمع قضایی خانواده 1

نشانی: اتوبان شهید محلاتی – نبرد جنوبی – جنب ساختمان آتش نشانی و شهرداری

شماره تماس: 8-33009113 و330009129

مناطق: 10، 12، 14، 15 ، 16 ، 17، 18، 19

  1. مجتمع قضایی خانواده 2

نشانی: ضلع شمالی شرقی میدان ونک

شماره تماس: 88773624_ 88773621

مناطق: 1، 2، 3، 6

  1. مجتمع قضایی شهید باهنر

نشانی: فلکه چهارم تهرانپارس

مناطق: 4، 8، 13

  1. مجتمع قضایی شهید صدر

نشانی: خیابان شهید مطهری – خیابان میرعماد

منطقه: 7

  1. مجتمع قضایی شهید مطهری

نشانی: یافت آباد – میدان معلم – جنب خیابان حیدری شمالی

منطقه: 18

  1. مجتمع قضایی شهید مفتح

نشانی: شهر زیبا – خیابان مخابرات – میدون الغدیر – پشت کانون اصلاح و تربیت

مناطق: 5، 9 ،21

نکته: برای ثبت کردن هر نوع دادخواستی در امور خانواده، باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید. همچنین برای پرونده‌های مطالبه نفقه فرزند یا مطالبه نفقه معوقه، مستقیماً توصیه می‌شود که، به شورای حل اختلاف مراجعه کنید. زیرا ممکن است به تشخیص معاون ارجاع (یا قاضی شعبه) در ابتدا یا در حین رسیدگی، پرونده ای در امور خانواده، به شورای حل اختلاف به جهت سازش پیدا کردن بین زن و شوهر نیز، فرستاده شود.

جمع بندی و سوالات متداول دادگاه خانواده

آیا پرونده‌های مربوط به، دادگاه خانواده محرمانه می‌باشد؟

پرونده‌های دادگاه خانواده و زوجیت، در دادگاه عالی محرمانه می‌باشد. و تنها زمانی که، طرفین و وکلای آنها، یا شخصی با مجوز کتبی امضا شده توسط یک طرف، به آنها ممکن است که دسترسی داشته باشند.

در صورتی که، دعاوی خانوادگی در دادگاه‌های دیگر، اقامه شده باشد چه اقدامی می‌توان انجام داد؟

در این صورت دادگاه باید، قرار عدم صلاحیت را صادر کند و پرونده را به دادگاه خانواده ارجاع کند که، در این در مقاله توضیحات کاملی داده شده است.

چه مواردی در صلاحیت دادگاه خانواده، مورد بررسی قرار می‌گیرد؟

تمامی دعاوی خانوادگی مانند دعاوی مربوط به؛ طلاق نشوز، تمکین حضانت و سایر موارد دعاوی در صلاحیت دادگاه خانواده می‌باشند که، در این مقاله موارد صلاحیت دادگاه خانواده، کامل ذکر شده است.

در این مقاله آموختیم که، رسیدگی کردن در دادگاه خانواده، بدون نیاز به ارائه‌ی دادخواست و رعایت کردن تشریفات قانون، آیین دادرسی مدنی نیز، انجام می‌شود. دعاوی خانوادگی در دادگاه خانواده و نحوه‌ی ابلاغ کردن آن، با رعایت قانون آیین دادرسی در دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، مورد بررسی قرار می‌گیرند.

همچنین حضور یک وکیل متخصص، که به منظور، کسب کردن اطلاعات بیشتر، مشاوره حقوقی بدهد نیز، در روند رسیدگی تاثیر بسزایی می‌تواند بگذارد.

به این مقاله امتیاز دهید
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا